Csontleves rengeteg zöldséggel


Kategória:
Előételek, levesek, Levesek

Létrehozva:
2021-07-20 13:53:18

Recept írója:
Halácsi Jenőné


Csontleves rengeteg zöldséggel

Igen kellemes, egyszerű és könnyű leves. Nyáron különösen ajánlott!

 

Csontleves rengeteg zöldséggel és kevés tésztával!


Hozzávalók 2-4 személyre:


4-5 db kb 1kg orja csont (húsos csont )

petrezselyem 2-3 szál a zöldjével együtt

sárgarépa 3-4 szál

zeller levél 1-2 db

néhány kisebb paradicsom

zöld paprika 2-3 db (egyik lehet csípős is)

kisebb vöröshagyma 1-2db

fokhagyma 1 gerezd

só és bors

kevés levestészta


Elkészítése:


Fözés előtt a leveshúst beleteszem 2-3 liter (bő) hideg vízbe, hogy az esetleges benne lévő vér kiázzon.

Ezt kb. ötven- hatvan percig áztatom!


Utána:

Fazékba hideg vizet teszek és beleteszem a kiáztatott levescsontot.

A víz mennyisége legyen kb. harminc százalékkal több, mint amennyi levest szeretnénk kapni.( Hagyjunk a párolgásra is!)

Lassú tűzön félig megfőzzük a leveshúst majd szedjük ki, a levét egy kicsit állni hagyjuk és szűrjük le.


Majd a leszűrt levet vissza a fazékba,

beletesszük ismét a húst,

belerakjuk a zödségeket,

sót és borsot teszünk hozzá ízlés szerint.

Közepes tűzön készre főzzük.( nem lobogó)


A levescsontokat kivesszük a kész levesből,azt külön fogyasztjuk.

vagy:

lefejtjük a csontról a húst és visszatesszük a levesbe.

A főzés utolsó 5 percében dobjunk a levesbe egy kis levestésztát is.


Fontos:

Ha erős zöldpaprikát is tettünk levesbe, azt hamarabb vegyük ki a levesből, nehogy kiszakadjon.

Ha mindenki szereti csípősen a levest, akkor nem szükséges kivenni.


Jó étvágyat hozzá!