Kategória:
Speciális receptek, Vegetáriánus

Létrehozva:
2020-04-28 07:52:07

Recept írója:
Halácsi Jenőné


Rösztike

Könnyű és finom! Tízóraira, uzsonnára vacsorára vagy bármikor.

Rösztike

 

Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.

 
Hozzávalók: 2-3 fő részére:

 1-1,5 kg burgonya
 3-5   ek. zsemlemorzsa
 3-4   db tojás
 5-7   gerezd fokhagyma
    3   db  közepes vöröshagyma 
 6-8  dl étolaj
         só, bors

 

Elkészítése:

- Burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet.
- Apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy kicsit megsózzuk.
- Állni hagyjuk 20-30 percig
- Közben megtisztítjuk a vörös és a fokhagymát
- Leütjük a tojást,lehetőleg háztáji tojást használjunk,mert attól szép sárga lesz
- Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük

majd

- A burgonyából kinyomkodjuk a vizet, hozzákeverjük az elkészített   vöröshagymát és az apróra préselt fokhagymát, sót, borsot ízlés      szerint    
- Zsemlemorzsát is belekeverjük, de csak annyit, hogy az állaga ne legyen     nagyon kemény, mert egy kicsit dagadni fog./ a morzsa      duplájára /
- 5-10 percig állni hagyjuk.

addig

- Sütő edényben feltesszük az olajat melegedni, ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég belül pedig nyers marad az étel.
  Amikor  felhevült az olaj, kanállal 4-6 rakás masszát teszünk bele, majd tetszés szerint kicsit meglapítjuk őket.
- Közepes lángon lassan arany barnára vagy egy picit sötétebbre sütjük mind a két oldalát.   
  
  Zsemlemorzsa helyett lehet lisztet is használni, de én azért szeretem a morzsát, mert attól finom ropogós lesz a külseje, belül pedig      omlós.
 
Jó étvágyat hozzá!